Są takie święte zasady dotyczące Święconki. Po pierwsze, nie wolno podjadać ani wyjmować produktów z koszyczka przed wielkanocnym śniadaniem. Od pokarmów z koszyczka rozpoczynamy świąteczne niedzielne śniadanie. Tradycja ta jest mocno zakorzeniona w naszej kulturze, dlatego warto wiedzieć, co symbolizują: baranek, jajka, sól i pieprz oraz chleb – nieodłączne elementy święconki. Chleb oznacza dla chrześcijan ciało Pana Jezusa. Sól to minerał dający życie, a baranek – symbol zwycięstwa dobra nad złem i życia nad śmiercią. Jajko zapewnia płodność.
Święcone pokarmy mają nam zapewnić przez cały rok obfitość, zdrowie i dostatek.
Nie inaczej jest w naszym mieście. Rozmawialiśmy o święceniu pokarmów z trzema paniami i jednym panem.
Danuta Szczucka:

Julia Krzyżanowska:

Obywatelka Ukrainy:

Mieszkaniec Goleniowa, niestety nie zdążyliśmy zapytać o imię i nazwisko:

tekst i foto: dr

Udostępnij

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *